Απαντήσεις συζητήσεων που έγιναν
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
Η αλήθεια είναι ότι οι μαθησιακές δυσκολίες είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη διδασκαλία, όπου ο δάσκαλος θα πρέπει καθημερινά να είναι προετοιμασμένος για να μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές του.
Έχω ένα συγγενικό μου πρόσωπο, στην Α’ Δημοτικού, το οποίο αντιμετωπίζει δυσκολίες σε μεγάλο βαθμό. Για παράδειγμα, αν τον ρωτήσεις «πόσο κάνει 2 + 3» θα βγάλει στην άκρη τα αντίστοιχα ξυλάκια, μετρώντας τα ένα ένα προσεχτικά, αφού βρει το αποτέλεσμα θα ψάξει να βρει από μια αριθμογραμμή τον αριθμό «5» και ύστερα θα τον γράψει. Αν και ξέρει να αναγνωρίσει τους αρχικούς αριθμούς της πρόσθεσης, ωστόσο όταν είναι να γράψει το αποτέλεσμα ’’δεν θυμάται ‘’ τον αριθμό αυτό.
Γνωρίζει να απαριθμεί τους αριθμούς, γνωρίζει την έννοια του ‘’βάζω – βγάζω’’, κατανοεί με ευκολία τα απλά προβλήματα, αλλά όπως φαίνεται αντιμετωπίζει προβλήματα μνήμης.
Πώς θα μπορούσα να το βοηθήσω ώστε να ενισχυθεί η μνήμη του για τους αριθμούς; Είναι πιο χρήσιμο να μάθει να υπολογίζει πρώτα νοερά, χωρίς να σημειώνει το αποτέλεσμα, και αφού κατακτήσει κάποιες στρατηγικές να αρχίσει να γράφει τους αριθμούς ή είναι πιο καλά να τα δουλεύει παράλληλα (νοεροί – γραπτοί υπολογισμοί). Αρχικά θα του δώσω τις ασκήσεις του επισυναπτόμενου αρχείου της Θάλειας, οι οποίες πιστεύω ότι θα είναι πολύ χρήσιμες.Οι γραπτοί αλγόριθμοί με τους κανόνες εφαρμογής που τους διέπουν φαίνεται να επαναλαμβάνονται πιο συχνά από τους πιο ‘’καλούς‘’ μαθητές της τάξης μας. Συνήθως είναι αυτοί που ακούν τα λόγια του δασκάλου με πολύ προσοχή και προσπαθούν να μην ξεφεύγουν από τον τρόπο που τους τα δίδαξε. Συχνά όμως τους βλέπουμε να πέφτουν σε λάθη του τύπου:
Αν διαιρέσω τα δύο κλάσματα ποιο από τα δυο αντιστρέφω;
Αν πολλαπλασιάσω έναν δεκαδικό με το 10 προς τα πού πάει η υποδιαστολή μου;
Οι μαθητές αυτοί μας δίνουν να καταλάβουμε ότι δεν έχουν κατανοήσει και πολλά από όσα διδάξαμε, απλά τα επαναλαμβάνουν στο χαρτί την ώρα του τεστ και γι’ αυτό επιτυγχάνουν υψηλότερους βαθμούς. Οι νοεροί υπολογισμοί όμως, κάνουν τους μαθητές να αναπτύξουν δικές τους στρατηγικές για να επιλύουν προβληματικές καταστάσεις. Οι μαθητές εργάζονται και αναπτύσσουν την αντίληψή τους γύρω από τον κάθε είδους αριθμό. Πολλές φορές, όσοι κάνουν νοερούς υπολογισμούς, δεν μπορούν να αποδώσουν στο χαρτί αυτά που σκέφτονται, ωστόσο προφορικά επιτυγχάνουν σωστά αποτελέσματα. -
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις