ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΛΑΝΟΥΛΗΣ

Απαντήσεις συζητήσεων που έγιναν

Επισκόπηση 2 δημοσιεύσεων - 1 έως 2 (από 2 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • σε απάντηση του: Γραπτοί αλγόριθμοι και νοερές πράξεις #354

    Νομίζω ότι στους νοερούς υπολογισμούς χρησιμοποιούνται μέθοδοι για την πραγματοποίηση μιας πράξης διαφορετικοί από ότι στον αλγάριθμο. Π.χ. μπορεί να γίνει μια διαίρεση με τη μέθοδο των διαδοχικών προσθέσεων.
    Στο σχολείο οι μαθητές αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τους νοερούς υπολογισμούς και οι δάσκαλοι τους ενθαρρύνουμε μόνο ως κατ’ εκτίμηση υπολογίσμό.
    Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι μαθητές πρέπει να χρησιμποιούν τους νοερούς υπολογισμούς στο σχολείο για να έρθουν πιο κοντά στους αλγόριθμους. Να χρησιμοποιήσουμε τους νοερούς υπολογισμούς για να κατανοήσουν τα παιδιά καλύτερα τους αλγόριθμους.

    σε απάντηση του: Συζήτηση για τους νοερούς υπολογισμούς #341

    Η άποψή μου είναι ότι τα παιδιά αντιστέκονται ακόμα να χρησιμποιούν τους νοερούς υπολογισμούς στο σχολείο. Δείχνουν όμως ότι έχουν αναπτύξει μια δικιά τους λογική για να επιλύουν καθημερινά προβλήματα μαθηματικών έξω από το σχολείο, που πολλές φορές είναι πιο πολύπλοκα από αυτά που καλούνται να λύσουν εκεί.
    Μαθητής μου στην Πέμπτη τάξη του δημοτικού, κατ’ ιδίαν όταν του κάνω ερωτήσεις με χρηματικά ποσά και δεκαδικά ψηφία, απαντάει κάνοντας νοερούς υπολογισμούς με μεγάλη ευκολία. Δεν μπορεί όμως να κάνει τους ίδιους υπολογισμούς στην τάξη, ούτε στο χαρτί ούτε νοερά.
    Νομίζω ότι ο λόγος είναι ότι μέσα στην τάξη δεν χρησιμοποιεί αυτά που έχει μάθει έξω από το σχολείο
    (μηχανισμούς για να επιλύει καθημερινά προβλήματα) και προσπαθεί να τα λύσει με τη χρήση των μεθόδων που έχει μάθει μέσα στο σχολείο.
    Να σημειώσω ότι γενικά οι επιδόσεις του συγκεκριμένου μαθητή δεν είναι και οι καλύτερες, το αντίθετο θα μπορούσα να υποστηρίξω.

Επισκόπηση 2 δημοσιεύσεων - 1 έως 2 (από 2 συνολικά)