Απαντήσεις συζητήσεων που έγιναν
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
Χριστός Ανέστη.
Χρόνια Πολλά σε όλους. Χαίρομαι που ήδη αρκετοί από τους συναδέλφους μου έχουν ανταποκριθεί στην επιμορφωτική προσπάθεια. Ήδη έστειλα στον κ. Λεμονίδη τις αποδελτιωμένες απαντήσεις τους από το αρχικό τεστ.
Αλήθεια το τελικό ερωτηματολόγιο θα είναι ακριβώς ίδιο ή θα έχει κάποιες αλλαγές;Καλή Χρονιά ,
σε όλους με Υγεία και Δημιουργική διάθεση σε όλους τους τομείς.Μελέτησα τα επιμορφωτικά κείμενα και θεωρώ πως πραγματικά θα βοηθηθούν πάρα πολύ οι εκπαιδευτικοί που θα εφαρμόσουν στην τάξη τους αυτές τις στρατηγικές, γιατί εκτός από την πλήρη κατανόηση των αριθμών ( γεγονός που λείπει από πολλούς μαθητές) θα βοηθηθούν οι μαθητές ( και οι εκπαιδευτικοί) και στους νοερούς υπολογισμούς τόσο στις μικρές τάξεις όσο και αργότερα στις μεγαλύτερες. Το ευχάριστο είναι ότι μπορείς να εργαστείς με απλά υλικά που είναι δυνατόν να τα φτιάξεις και μόνος σου, φτάνει να κατανοήσεις την τωρινή αλλά και τη μελλοντική αξία της χρήσης τους.
Πραγματικά σας ευχαριστούμε και ενόψει και της έναρξης των επισκέψεων μας στις σχολικές μονάδες για τον Ιανουάριο 2010, σκέφτομαι να μοιράζω τα επιμορφωτικά κείμενα σε όλους τους συναδέλφους των Α & Β τάξεων για μελέτη και εφαρμογή μιας και όπως έχω αντιληφθεί οι συνάδελφοι είναι διστακτικοί στη συμμετοχή στο Δίκτυο ( φοβούνται την τεχνολογία ή τη δέσμευση;) αν και έχουν ενημερωθεί εγγράφως για τη δυνατότητα συμμετοχής τους.
ΑναστασίαΚύριε Λεμονίδη,
όπως ανακοινώσαμε και στην πολύ επιτυχημένη ημερίδα, που είχαμε τη χαρά να σας ακούσουμε,
έχουμε ήδη στείλει τα κείμενα και στους εκπαιδευτικούς της περιφέρειάς μας και τους παρωτρύναμε να συμμετέχουν στην πραγματικά χρήσιμη και πρωτοποριακή Επιμορφωτική σας προσπάθεια.Μελετάμε και εμείς και θα σας γράψουμε σύντομα τις απόψεις μας.
καλό βράδυΚατά την εκτέλεση των Νοερών Υπολογισμών πρέπει α. να έχουν οι μαθητές σχηματίσει στο μυαλό τους πλήρη συνείδηση της αξίας του κάθε αριθμού. β. πρέπει επίσης να μπορούν εύκολα να τον αναλύουν με τρόπο που θα διευκολύνει τη συγκεκριμένη πράξη γ. να γνωρίζουν τις ιδιότητες κάθε πράξης αλλά επίσης δ. πρέπει να ΄χουν υπόψη τους και διάφορες τεχνικές που μπορούν να τους διευκολύνουν. Αυτές οι τεχνικές διδάσκονται αλλά χρειάζονται και εξάσκηση για να εμπεδωθούν.
Κατά την εκτέλεση των τυπικών αλγόριθμων είναι δυνατόν να βρεθεί το αποτέλεσμά μηχανικά εκτελώντας τις πράξεις αλλά να μην έχει σχηματίσει συνείδηση της αξίας του αριθμού ούτε του είδους που αντιπροσωπεύει για το λόγο αυτό δεν είναι δυνατόν να ονομάσουν τι είναι αυτό που βρήκαν ( άνθρωποι, κιλά, ημέρες, ή …) επίσης όταν κάνουν λάθος στο αποτέλεσμα δεν το συνειδητοποιούν μόνοι τους (για να πουν επ….., τι είναι αυτό που βρήκα δεν είναι δυνατόν…)Άρα κατανοούμε ότι η ωφέλεια που έχει ένας μαθητής από πλευράς εξάσκησης γνωστικών ικανοτήτων είναι μεγαλύτερη με τους νοερούς υπολογισμούς , αφού τότε πραγματικά ετοιμάζεται και για να βρίσκει εύκολα και τις λύσεις των προβλημάτων της ζωής, να σκέφτεται ευέλικτα, θα πρέπει όμως να φροντίσουμε να εξασκηθεί και στις γραπτές τυπικές πράξεις ( θεωρώ πως δεν θα έχει δυσκολία αν έχει καταλάβει τη λειτουργία του δεκαδικού μας συστήματος και έχει εμπεδώσει την πρώτη και δεύτερη δεκάδα καθώς και τον Πυθαγόρειο πίνακα του πολλαπλασιασμού. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται και εποπτικό υλικό πράγμα που λείπει από πολλές τάξεις. Το παιχνίδι παίζεται στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού).( βεβαίως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις Μ. Δ., Δυσαριθμησία, Δυσλεξία.. ) Ας μη ξεχνάμε και τη χρήση του νέου λογισμικού για την εμπέδωση και κατανόηση
Κάποιες φορές τα βιβλία Μαθηματικών θα έπρεπε να έχουν επιπλέον ασκήσεις ( π. χ. διαίρεση στη Γ και Δ τάξη). Εδώ ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι καθοριστικός, γιατί πρέπει να κατανοήσει ότι δεν πρέπει να αρκείται στο ένα και μοναδικό εγχειρίδιο αλλά να προσαρμόζει το μάθημά του με βάση τις ανάγκες των μαθητών του και τις προτάσεις των ειδικών αλλά και των έμπειρων συναδέλφων.
Οι Νοεροί Υπολογισμοί είναι απαραίτητοι για τη διδασκαλία και κυρίως για την επιτυχία των στόχων του κάθε μαθήματος στον προβλεπόμενο χρόνο δεδομένου ότι η κατά προσέγγιση επίλυση προβλήματος προβάλλεται πολύ στα νέα βιβλία. Φυσικά είναι απαραίτητα και για την καθημερινή ζωή. Το γεγονός που παρατηρούσα και με τα δικά μου παιδιά, ενώ γνώριζαν τα Μαθηματικά της Τάξης, δεν μπορούσαν να τα εφαρμόσουν με νοερούς υπολογισμούς χωρίς χαρτί και μολύβι, εκτός σχολείου. Χρειάστηκε αρκετή εξάσκηση από εμένα και τον πατέρα τους για να μπορούν να τα καταφέρουν. Το λάθος θεωρώ πως ήταν το ότι οι εκπαιδευτικοί δεν χρησιμοποιούσαν καθόλου εποπτικό υλικό κατά τη διδασκαλία τους και τα εργαλεία τους ήταν το βιβλίο και ο πίνακας. Είναι πολύ χρήσιμο που έχουν πλέον τεθεί σαν στόχος της διδασκαλίας των Μαθηματικών στο Αναλυτικό Πρόγραμμα.. Το πρόβλημα είναι ότι και οι εκπαιδευτικοί ίσως δυσκολεύονται με αυτούς ή με τη διδασκαλία τους.
Επίσης στα παλαιότερα βιβλία του δασκάλου δεν υπήρχε αναφορά σε τεχνικές για την εκμάθηση των Ν. Υ. Κάποιοι έμπειροι εκπαιδευτικοί βλέποντας την αδυναμία είχαν το θάρρος να ρωτήσουν ακόμη παλαιότερους εκπαιδευτικού που σήμερα είναι συνταξιούχοι και έτσι τους κληρονόμησαν κάποιες τεχνικές που «δουλεύουν», ανάλογα με την περίπτωση. Σήμερα αυτό θα γίνει μέσω του Δικτύου και χαίρομαι που συμμετέχω σε αυτό, γιατί πιστεύω πως έχουμε να μοιραστούμε πολλά.
Συνήθως οι «ελεύθεροι» εκπαιδευτικοί ( σε αντίθεση με τους « υπόδουλους » του σχολικού εγχειριδίου που χρησιμοποιούν μόνο χαρτί και μολύβι),δίδασκαν και διδάσκουν αυτές τις τεχνικές εκτός ωρών διδασκαλίας των Μαθηματικών χρησιμοποιώντας επιπλέον εποπτικό υλικό, που οι ίδιοι κατασκευάζουν.
Προσπαθούν πρώτα να μάθουν οι ίδιοι (οι «ελεύθεροι» ) τον τρόπο που οι μαθητές σκέπτονται και δεύτερον να κατανοήσουν όλοι οι μαθητές το τι συμβαίνει με τα πράγματα και κατόπιν διαισθητικά να οδηγηθούν σε Ν.Υ.
Σήμερα μπορούν να μας βοηθήσουν και τα λογισμικά που κάποιοι (έστω λίγοι) εκπαιδευτικοί ήδη τα χρησιμοποιούν.Το να επιχειρήσεις να μάθεις το πώς σκέφτονται οι μαθητές σου, θέλει χρόνο και αυτό ίσως είναι η αιτία που πολλοί εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για τον τρόπο παρουσίασης της νέας ύλης στα Σχολικά Βιβλία. Η προσπάθεια για διερευνητική μάθηση γίνεται ευσεβής πόθος από πολλούς εκπαιδευτικούς. Σε κάποιες περιπτώσεις δικαιολογημένα έστω, από την έλλειψη αντισταθμιστικής Αγωγής στα Ελληνικά Σχολεία και κάποιου βοηθού εκπαιδευτικού για όσους μαθητές δεν εργάζονται όπως προβλέπεται για την ηλικία τους. Η κατά μέτωπο διδασκαλία δε βοηθάει στην ανακάλυψη των ιδιαίτερων τρόπων σκέψης π. χ. των έξυπνων μαθητών με Δυσλεξία από τους οποίους θα είχαμε πολλά να ωφεληθούμε σαν τάξη.
Εύχομαι και εγώ κάθε επιτυχία στο έργο σας. Με την άδειά σας θα ενημερώσω ξανά τους συναδέλφους της περιφέρειάς μου και τους συναδέλφους που συνεργαζόμαστε στο Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας. ( schoolnet.protovoulia.org)
Θεωρώ πως έιναι πολύ ενδιαφέρον το Πρώτο Θέμα που επιλέξατε όμως θα ήθελα να μας ενημερώσετε και για τη θεματολογία των υπόλοιπων ενοτήτων καθώς και για το χρονοδιάγραμμα δράσης και των υποχρεώσεών μας στο δίκτυο.
Κάθε επιτυχία στην προσπάθειά σας,
Αναστασία Λίβερη -
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις